PREPARATI ZA INTIMNU NEGU ŽENA

Stara grčka poslovica kaže: "Higijena je pola zdravlja".

U današnje vreme, ljudi se sve češće tuširaju po nekolilo puta na dan, a ako ste žena, preterano korišćenje agresivnih sapuna može ozbiljno poremetiti osetljivu ravnotežu mikroflore intimne regije i smanjiti mogućnost samoodbrane.

Gotovo svaka žena je, bar jednom u životu, osetila peckanje, svrab i bol u predelu vagine, praćen promenjenim izgledom sekreta. Ove tegobe retko prestaju same od sebe i obično su razlog za posetu ginekologu.

U periodu puberteta počinje lučenje sekreta, koji nastaje ljuštenjem ćelija sluznice vagine i grlića materice. Boja, miris i količina sekreta variraju u zavisnosti od perioda ciklusa. Sekret naseljavaju milioni bakterija i većina njih je neškodljiva. Najbitniji mikroorganizmi intimne regije su laktobacili, koji od glikogena, koji se nalazi u ćelijama vagine, stvaraju mlečnu kiselinu, koja održava zaštitnu pH vrednost.

Do poremećaja mikroflore i promena pH vagine može doći iz više razloga: stres, umor, pad imuniteta, terapija antibioticima, hormonske promene, menopauza, trudnoća... Nošenje tanga gaćica, preuskih pantalona, uložaka i veša napravljenog od sintetičkih materijala pogoduje nastanku disbalansa, jer onemogućavaju koži da diše i pogoduju prenosu i širenju bakterija.

Da biste izbegle nelagodnosti, vrlo je bitno pravilno sprovoditi intimnu negu. Na tržištu postoji veliki izbor sredstava za odžavanje higijene intimne regije, gelovi, kupke, vlažne maramice (Nivea, Seba Med, Lactacyd)... Odaberite ono sredstvo koje ima pH oko 4 i ne sadrži parfeme. Nikada nemojte koristiti gelove za tuširanje, jer njihov pH je prilagođen pH vrednosti kože, a to je oko 5,5, a pH intimne regije je 3,8 odnosno 6,8 kod žena u postenopauzi. Kako ni u čemu ne treba preterivati, nemojte ni u korišćenju ovih sredstava. Sasvim je dovoljno da ih primenite jednom dnevno ili ređe. Ginekolozi čak savetuju da se ponekad operete samo vodom i na taj način pružite mikroflori mogućnost regeneracije. Kada ste na putu koristite vlažne maramice koje su namenjene za intimnu negu, ali treba znati da one ne mogu biti zamena za pranje. U periodu menstruacije posebno je bitna redovna higijena, jer se na taj način smanjuje mogućnost razvoja bakterija i gljivica. Tampone menjajte često, na svakih 2-3 sata, a noću ih zamenite ulošcima. Ulošci, trebalo bi da budu od prirodnih materijala, se mogu koristiti malo duže 4-5 sati, ali je poželjno menjati ih češće jer krv, koja se na njima skuplja, pogoduje razvoju bakterija. Dnevne uloške koristite samo u slučaju nužde.

Svaka žena trebalo bi da poseduje irigator. Naše bake nisu znale za moderna sredstva za održavanje higijene, ali su znale da se povremeno treba isprati i oprati sveže pripremljenim čajem od žalfije (žalfija je prirodni antiseptik). Uz žalfiju možete koristiti i neven, hajdučku travu, kantarion. Ove biljke sadrže tanine, sluzi i etarska ulja koja deluju antiseptički, protivupalno, fungicidno i adstrigentno. Pomažu i u otklanjanju simptoma, peckanja, svraba, suvoće, za vreme i posle menopauze. U našim apotekama možete naći vaginalete koje sadrže ekstrakte ovih biljaka.

Danas, nega intimne regije je prestala da bude tabu, zato se ne stidite da svratite u apoteku i pitate za savet svog farmaceuta!