RESPIRATORNE VIRUSNE INFEKCIJE

Respiratorni sistem je najotvoreniji sistem čovekovog organizma koji je u neprekidnoj komunikaciji sa spoljnom sredinom. Shodno tome, infekcije ovog sistema predstavljaju najčešće infekcije u humanoj populaciji. Uzrok su respiratorni virusi (rinovirusi, reovirusi). Bolest je sezonskog karaktera, češća u hladnim vremenskim periodima. Prenosi se vazdušnim putem od inficirane osobe - kašljem i kijanjem ili direktnim dodirom ili kontaktom sa inficiranim materijalom (peškiri, posuđe...).

Najčešći oblik infekcije je prehlada, koju karakteriše kijanje, zapušenje i sekrecija iz nosa. U težem obliku se javlja pogoršanje opšteg stanja: povećanje temperature, sekret postaje gušći, javlja se suv, nadražajni kašalj. Bolest traje od par dana do 2-3 nedelje. Kao terapija se daju:
- preparati koji sprečavaju sekreciju i smanjuju otok sluzokože nosa,
- lekovi za ublažavanje bola,
- lekovi za smirivanje kašlja,
- lekovi za snižavanje telesne temperature i
- vitamin C.

ANTIBIOTICI NE DELUJU NA VIRUSE I NJIHOVA UPOTREBA JE PRIHVATLJIVA SAMO U SLUČAJU DOKAZANE SEKUNDARNE BAKTERIJSKE INFEKCIJE. Oni ne samo da neće doprineti izlečenju, već deluju na bakterije koje već normalno žive u flori sluzokože, pa se na taj način široko otvara put virusima.

Virusne infekcije nastaju zbog slabosti odbrambenog sistema organizma, usled fizičkog i emocionalnog stresa. Biljka Echinacea ima blagotvorno dejstvo na imuni sistem, ali se mora koristiti prema uputstvu farmaceuta. U svetu se još primenjuje i trokomponentna imuno, koju čine:
1. oligoelementi, na prvom mestu Zn,
2. svakodnevno uzimanje propolisa,
3. omega-3 i omega-6 masne kiseline.

U našim apotekama možete naći preparate Oligogal-Se, Zinkosel, na bazi cinka; od preparata propolisa tu su Propomint sprej, propolis u obliku tableta, kapi i sirupa, sam ili u kombinaciji sa matičnim mlečom i žen-šenom, kao i preparate sa omega-3 i omega-6 masnim kiselinama i širok spektar preparata na bazi Echinaceae.