TERAPIJA BOLA

Bol je neprijatan, senzornii emocionalni doživljaj koji je izazvan postojećim ili mogućim oštećenjem tkiva.

Akutni bol je udružen sa povredom tkiva ili sa bolešću. Obično ima dobro definisanu lokaciju, intenzitet i ograničeno vreme trajanja (najčešće kraće od jednog meseca).

Hronični bol traje najmanje nekoliko meseci i nije obavezno posledica povrede i bolesti. Njegova lokalizacija i intenzitet trajanja često nisu jasno definisani.

Neuropatski bol je posledica oštećenja ili disfunkcije perifernih nerava/receptora ili CNS-a (npr. postherptična neuralgija, trigeminusna neuralgija, dijabetična neuropatija, ...) - ne leči se analgeticima.

TERAPIJA AKUTNIH BOLNIH STANJA

"Dolorem sedare opus divinum est!"

Otkloniti bol, božansko je delo!

Zubobolja je simptom koji vas upozorava da hitno treba da se obratite stomatologu. Do posete stomatologu možete koristiti klasične monokomponentne ili kombinovane analgetike (paracetamol, acetilsalicilna kiselina, nesteroidni antiflamatorni lekovi) u dozama i na način koji vam preporuči farmaceut kao i kapi protiv zubobolje koje se lokalno primenjuju na mestu bola.

Bol usled nicanja zuba kod odojčadi i dece mlađeg uzrasta može biti praćen povećanjem telesne temperature (do 38,5°C) i opravdana je primena sirupa na bazi paracetamola u dozama i na način koji vam je preporučio farmaceut u odnosu na uzrast deteta.
Terapija se primenjuje maksimalno 3 dana bez konsultacije sa pedijatrom!
Opravdana je i primena preparata sa lokalnim delovanjem u obliku kapi ili gela.
Napomena: Lekove koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (Andol, Aspirin) ne primenjivati kod dece mlađe od 16 godina! Lekove koji sadrže ibuprofen (Brufen sirup, tablete) bez saveta lekara ne koristiti u samomedikaciji dece mlađe od 7 godina!

Bolna menstruacija (dismenoreja). Dismenoreja predstavlja bolne menstruacije koje se mogu javiti još u ranoj adolescenciji, tj.odmah nakon menarhe (prve menstruacije). Bol i/ili grčevi su oštri i najčešće se javljaju u donjem abdomenu. Mogu biti praćeni mukom, povraćanjem i dijarejom. Simptomi se javljaju par dana pre ciklusa ili na sam dan otpočinjanja ciklusa i traju od par sati do par dana. Sve ovo dovodi do izostanka iz škole, kasnije sa posla, kao i do nemogućnosti obavljanja svakodnevnih društvenih aktivnosti, čime se remeti način života žene ili devojke.

Uzroci dismenoreje mogu biti različiti i na osnovu njih, deli se na primarnu,sekundarnu i jatrogenu. Jatrogena se javlja usled prisustva spirale kod žena koje su se odlučile za ovaj vid kontracepcije, dok kod sekundarne postoji organski uzrok: upala jajnika, endometrioza, itd. Primarna nastaje usled višestrukog povećanja prostaglandina, koji dovode do hiperkontraktilnosti mišića uterusa i hipersenzitivnosti u ovom delu organizma.

Terapija dismenoreje se sastoji od upotrebe spazmolitika, tj.lekova koji otklanjaju grč mišića, ređe se koriste sedativi, a najviše nesteroidni antiinflamatorni lekovi koji inhibiraju sintezu prostaglandina. Tu spadaju: ibuprofen, naproksen, diklofenak. Kod nas na tržištu se nalazi i ibuprofen-lizinat, čije dejstvo će se ispoljiti već za 15-20 minuta. Nekada ginekolozi propoisuju i hormonsku trapiju, ali samo ako je njena primena opravdana, jer su često devojčice od 12-13 godina te koje pate od dismenoreje.

Način života takođe može uticati na pojavu i jačinu bola. Preparati sa omega 3-6-9 masnim kiselinama, hrana bogata B6 vitaminom, kao i Mg, Zn i Se mogu ublažiti bol, dok previše kafe, alkohola i pušenje mogu pojačati simptome dismenoreje.

Reumatski bolovi su praćeni inflamatornim (zapaljenskim) procesom i leče se lekovima iz grupe nesteroidnih antiflamatornih lekova (NSAIL - ibuprofen, diklofenak, naproxen, nimesulid) ili acetilsalicilnom kiselinom u odgovarajućim dozama i na način koji vam je odredio lekar ili farmaceut. Pošto je najčešći neželjeni efekat ove grupe lekova gastrointestinalni bol usled oštećenja sluzokože želuca, najbolje ih je primenjivati jedan sat nakon obroka, izuzev u slučajevima kada se želi brz efekat pa se primenjuju jedan sat pre obroka (gastrorezistentni oblici). Lek se primenjuje dve nedelje u kontinuitetu. Ako nije pokazao efikasnost menja se drugim lekom iz iste grupe ili lekom iz druge grupe.

Paracetamol ne poseduje antiinflamatorno delovanje pa se njegova primena preporučuje samo u slučajevima gde ne postoji antiinflamatorni proces, kod bolesnika sa gastrointestinalnim problemima, peptičkim uklkusom i kod kardiovaskularnih bolesnika.

Bol mogu ublažiti i nesteroidni antiflamatorni lekovi za lokalnu primenu kao što su Brufen krem, Diklofenak gel, Ketonal gel i antireumatski flasteri koji sadrže kapsaicin.

Glavobolja je jedna od najčešćih tegoba koju u nekom trenutku svog života doživi čak 70-95% osoba.

Može biti primarno oboljenje (migrena, klaster ili tenziona glavobolja) ili sekundarni simptom nekih bolesti.

Neophodno je utvrditi uzrok glavobolje, odnosno ispitati sve potencijalne činioce pre primene adekvatne terapije.

Većina pacijenata se "vezuje" za jedan lek koji im "sigurno pomaže" u akutnom napadu glavobolje. Najčešća je preporuka korišćenje mono ili kombinovanih preparata paracetamola, acetilsalicilne kiseline, kao i nesteroidni antiflamatorni lekovi, koje je najbolje koristiti jedan sat pre jela ako se želi brz efekat, odnosno pola sata posle jela kod osoba sa gastrointestinalnim problemima.