PROŠIRENE VENE

Vene su krvni sudovi koji krv sakupljaju iz najudaljenijih delova tela i vraćaju je prema srcu. One su elastičnije i rastegljivije od arterija i zahvaljujući ovim osobinama imaju izuzetnu sposobnost zadržavanja velike količine krvi bez bitnije promene pritiska. Na zidu vena nalaze se zalisci koji deluju kao ventili koji dozvoljavaju protok krvi samo u jednom pravcu – od periferije ka srcu.

Kako nastaju proširene vene?

Zalisci vremenom mogu oslabiti i ne mogu više sprečiti zaostajanje krvi. Krv se skuplja u donjim delovima tela (ekstremitetima), vraća nazad u venu, povećava se venski pritisak i vena se posledično širi (nastaju tzv. Varikoziteti). Nastanku proširenih vena pogoduje i slabost zida vena koja može da bude urođena ili stečena (gubitak tkivne potpore kod gojaznih osoba i starih, prethodna bolest vena, staračke promene zida vena itd.). Proširene (varikozne) vene obično se nalaze oko skočnog zgloba, natkolenice ili potkolenice i vide se kao tamnoplave, izobličene, izvijugane i kvrgave, a manje potkožne vene postaju plave ili plavoljubičaste. Ove promene javljaju se još u ranoj mladosti, a kasnije pod uticajem više faktora stanje se postepeno pogoršava.

Najznačajniji faktori rizika su:

- Starost, jer starenjem slabe zidovi vena,
- Pol – oboljenje se češće javlja kod žena što se dovodi u vezu sa hormonalnim uticajem, vrlo često u vreme trudnoće, a u većem riziku su žene koje dugo uzimaju kontraceptivne tablete,
- Profesije u kojima se dugo stoji i malo kreće,
- Gojaznost

Najčešći simptomi i znaci su:

- Osećaj težine u nogama, posebno posle dužeg stajanja ili na kraju dana,
- Tup bol različitog intenziteta, lokalizovan obično iznad mesta proširenih vena, a ponekad i duž cele noge,
- Bolni mišićni grčevi tokom noći,
- Otok u predelu skočnog zgloba, izraženiji u večernjim časovima koji se povlači podizanjem ekstremiteta ili tokom noći,
- Koža je suva, tamnije prebojena i često svrbi.

Smetnje se pojačavaju na toploti, a popuštaju posle odmora ležeći. Kad se pojave prvi znaci proširenih vena potrebno je početi sa preventivnim merama kako bi se usporio dalji razvoj bolesti.

Prevencija proširenih vena

Za prevenciju preporučuje se uredna fizička aktivnost – posebno su korisni hodanje, tračanje, plivanje, vožnja biciklom. Treba izbegavati dugotrajno stajanje na jednom mestu kao i dugotrajno sedenje sa spuštenim ili prekrštenim nogama. Potrebno je smanjiti i prekomernu telesnu težinu. Bitno je i izbegavati izlaganje toploti (vruće kupke i izlaganje vena suncu), jer to dodatno širi krvne sudove. Preporučuje se spavanje sa blago podignutim nogama.

Kako lečiti proširene vene?

Cilj lečenja je smanjenje venskog zastoja i poboljšanje ishrane tkiva. Lečenjem se postižu značajni kozmetički rezultati, bolesnik se oslobađa tegoba i sprečava se razvoj komplikacija.

Jedna od metoda lečenja je i nošenje elastičnih kompresivnih zavoja i elastičnih čarapa. Elastični zavoji i čarape vrše spoljašnji pritisak na vene i sprečavaju širenje izmenjenih vena. Pun terapijski efekat se postiže samo ako se zavoj postavi pravilno, nosi neprekidno (tokom celog dana) i dovoljno dugo. Elastični zavoj treba postaviti ujutro u postelji u ležećem položaju, dok još nema otoka na nozi. Za vreme postavljanja zavoja noga je podignuta i zavijanje počinje od prstiju.

Za lečenje proširenih vena preporučuju se preparati koji se nalaze u obliku krema, masti ili gela, a primenjuju se lokalno. Ovi preparati smanjuju otok, ojačavaju zid vena, smanjuju bol, sprečavaju nastanak krvnog ugruška i poboljšavaju mikrocirkulaciju. Najčešće se koristi heparin u obliku gela ili masti. Heparin sprečava koagulaciju krvi, poboljšava mikrocirkulaciju i sprečava nastanak edema. Preparate heparina ne treba upotrebljavati u slučaju krvarenja, otvorenih rana i inficiranih površina nogu. Preparati na bazi divljeg kestena takođe se koriste za lečenje proširenih vena. On deluje antiinflamatorno, antiedematozno, pojačava tonus zida proširenih vena i povoljno utiče na cirkulaciju. Od njega se izrađuju preparati tipa masti, kreme, gela, ali i kapsule i tablete. Uzimanje kapsula ili tableta ne preporučuje se trudnicama, dojiljama, osobama sa čirom na želucu. U terapiji se koristi i flavonoid diosmin, aktivni princip iz većine zelenih biljaka. Dejstvo diosmina je višestruko: povećava tonus vena i kapilara, smanjuje stvaranje edema i popravlja mikrocirkulaciju u nogama. Koristi se u obliku tableta.

U našim apotekama možete naći sledeće preparate koji se koriste lokalno: Lioton gel, Hepalpan gel i krem, Hepathrombin gel i mast, Veneton gel, Venegel, Fitoven, Avaricon gel.