PREPARATI ZA ZAŠTITU OD SUNČEVOG ZRAČENJA

Da li je zdravo sunčati se? DA

Pravilno izlaganje sunčevoj svetlosti ima pozitivno delovanje na naš organizam. Sunčevi zraci stimulišu krvotok u koži, omogućavaju stvaranje vitamina D iz provitamina, povoljno deluju i na vegetativni nervni sistem, pa se posle sunčanja ljudi osećaju dobro i prijatno.

Kako koža tamni i zašto se javljaju opekotine?

Sunčeva svetlost pored vidljivih i infracrvenih zraka, koji su neškodljivi po naš organizam sadrži i ultravioletne zrake i to UVA i UVB.

UVA zraci prodiru u dublje slojeve kože do dermisa i aktiviraju proces stvaranja melanina – kožnog pigmenta. Na taj način koža tamni. Međutim, iako ovi zraci ne izazivaju opekotine, usled prekomernog sunčanja ubrzavaju procese starenja kože.

Sa druge strane UVB zraci dovode do pojave eritema (crvenila) i opekotina, što ima za posledicu perutanje i ljuštenje kože.

Da li je neophodno koristiti preparate za sunčanje?

Naš organizam poseduje prirodne zaštitne mehanizme od štetnog delovanja UV zraka, ali njihov kapacitet je mali, pa je neophodno koristiti sredstva za zaštitu od sunčevog zračenja.

Kako izabrati dobro sredstvo za sunčanje?

Dobro kozmetičko sredstvo za sunčanje mora da štiti kožu od štetnog delovanja sunčevih zraka, a da istovremeno omogući postizanje željene preplanulosti kože.

Da bi ispunjavao ove zahteve kozmetički preparat mora sadržavati UV filtere – UVA i UVB, što je označeno u deklaraciji proizvoda.

UV filtri su hemijske supstance neorganskog ili organskog porekla koje na dva načina štite kožu od UV zraka. UV filtri neorganskog porekla, tj. mikronizirani pigmenti kao što su titanijum dioksid, cink oksid ili talk, nakon nanošenja preparata na koži stvaraju zaštitni film koji mehanizmom refleksije štiti kožu.

Kozmetički preparat može sadržavati i UV filtre organskog porekla kao što su derivati hinolona koji apsorbuju štetne UV zrake i na taj način omogućavaju ravnomerno tamnjenje kože bez crvenila i opekotina.

Procena svakog kozmetičkog preparata za sunčanje se izvodi biološkim testiranjem proizvoda na ljudima i na taj način se dobija brojčana vrednost koja se zove ZAŠTITNI FAKTOR. Ovaj broj nam pokazuje koliko puta smo više zaštićeni od dejstva UV zraka nego bez korišćenja preparata.

Zbog toga deca i osobe svetlijeg tena sa osetljivom kožom treba da koriste kozmetičke preparate za sunčanje tipa emulzionih krema sa visokim zaštitnim faktorom, dok osobe tamnijeg tena sa normalnom kožom ulja sa najnižim zaštitnim faktorom.

Treba naglasiti da se koža od UV zraka mora štititi već u mladosti, jer se ova oštećenja kumuliraju i kasnije izazivaju ozbiljne promene na koži. Zato se za svakodnevnu negu kože lica, vrata i ruku preporučuju kremovi koji sadrže UV filtre i to za sve starosne grupe i sva godišnja doba.

Iako na tržištu imamo veliki izbor preparata za sunčanje različitih proizvođača, ovoga puta ćemo vam preporučiti mleko za sunčanje SPF 36 koje se izrađuje u apoteci. Ono sadrži kako kvalitetne neorganske, tako i organske UV filtre, pogodnog je farmaceutskog oblika koji se zadržava na površini kože i nakon kupanja kako u slatkoj tako i u slanoj vodi, i ne sadrži konzervanse ni boje, pa je pogodno za osobe sa osetljivom kožom. Osim što pruža adekvatnu zaštitu ono i neguje kožu i nakon pravilne primene koži daje lepu preplanulu boju.

Da li odlazak u solarijum pruža adekvatnu zaštitu od UV zraka?

Delimično. Bez obzira što nakon određenog broja tretmana dobijate tamnu boju kože ipak je neophodna primena preparata za sunčanje.

Kreme za samopotamnjivanje?

Ne štite od štetnog uticaja UV zraka jer ne stimulišu proces stvaranja kožnog pigmenta.

NAPOMENA:

Bez obzira na adekvatno kozmetičko sredstvo za sunčanje treba izbegavati izlaganje suncu u periodu od 10-16h zbog visokog indeksa zračenja i UVC zraka koji mogu dovesti do degenerativnih promena ćelija kože i pojave raka kože. Za sada se ne izrađuju adekvatna sredstva sa UVC filterima.